Lezing + gesprek

Nieuwe politieke stemmen en andere manieren van politiek voeren

Jongeren voelen zich steeds minder vertegenwoordigd in de politiek en hebben steeds minder vertrouwen in instituties. Daarom zoeken zij hun toevlucht tot andere manieren om stem te laten horen, hun plek te eisen en maatschappelijk onrecht aan de kaak te stellen. Die nieuwe vormen van maatschappelijk engagement ontstaan veelal op straat en het plein of op internet, buiten de institutionele politieke arena. Van nieuwe sociale bewegingen tot slam poetry en youtube videos.

Is formele participatie echt de enige wat als politiek engagement wordt gezien? Op welke andere manieren proberen jongeren de wereld van morgen vorm te geven? En worden ze genoeg gehoord?

Politicologe Ellen Claes vertelt ons alles over de politieke competenties van jongeren, hun ontwikkeling en vorming.

Daarna praat ze met Naomi Izabela Kimuena en Dominique Willaert.

Het gesprek wordt gemodereerd door Selma Franssen.

Ellen Claes, Naomi Izabela Kimuena, Dominique Willaert en Selma Franssen

Ellen Claes is lid van het Centrum voor Politicologie en hoofddocent binnen de educatieve master Maatschappijwetenschappen aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. Ze doceert onder andere het vak Burgerschapsvorming en is verantwoordelijk voor de stage, wat een zeer intensief contact impliceert met middelbare scholen en scholieren in Vlaanderen. Die sterke betrokkenheid op de Vlaamse context wordt gekoppeld aan een intensieve internationale samenwerking en oriëntatie op onderzoek gefocust op jongeren, scholen, leraren en politiek.

Naomi Izabela Kimuena (19) startte haar inzet voor mensenrechten en kinderrechten al op haar 14de. Ze is voormalig voorzitter van de Jeugdraad van Antwerpen en is Youth Ambassadrice voor Plan International België. Tevens is ze het frisse gezicht van de #sheleadshere campagne voor de Canadese ambassade in België en Luxemburg, evenals voor de Vertegenwoordiging van Canada bij de EU. Ze werkt nauw samen met politici op zowel nationaal als internationaal niveau, waarbij haar focus ligt op het vertegenwoordigen van de stem van jongeren, vrouwenrechten en kinderrechten. Ze is lid van de raad van bestuur van StampMedia en onlangs is ze voorgedragen als lid van de raad van bestuur van MO* Magazine. In aanloop naar de verkiezingen van 2024 zal ze zich inzetten om jongeren te motiveren en te mobiliseren om hun stem uit te brengen.

Dominique Willaert is auteur en columnist. Hij werkt ook in de geestelijke gezondheidszorg, bij KARUS vzw is hij begeleider in de gastvrije ontmoetingsplek ‘De Driesprong’. In het verleden maakte hij tal van theatervoorstellingen en documentaires onder de vleugels van de sociaalartistieke werkplek Victoria Deluxe. In 2022 trok hij gedurende een viertal maanden door de Denderstreek, dat resulteerde in het boek Niet alles, maar veel begint bij luisteren – een verslag uit de Denderstreek.

Selma Franssen is auteur van het boek Vriendschap in tijden van eenzaamheid, over de invloed die vriendschappen op de samenleving hebben – en andersom. Ze woont in Brussel en werkt als programmamaker en journalist. Ze programmeerde en presenteerde events voor Festival ​van de Gelijkheid, deBuren, Muntpunt, Passa Porta ​Festival, Victoria Deluxe, Theater Malpertuis en Huis van ​de Mens. Haar artikels verschenen o.a. in De Morgen, De ​Standaard, Knack, Apache, Newsweek en Charlie ​Magazine in Vlaanderen, OneWorld, VPRO, Vice en De ​Nederlandse Boekengids in Nederland en internationaal ​bij The New Statesman, Bustle, Lady Science, IJNet, Full ​Stop Literary Review en Deutsche Welle.