Lezing + gesprek
© Foto Martha: Anne Lucassen

Emocratie

Trots lijkt iets voor mensen met grote ego’s, voor personen die snel gekrenkt zijn en voor opscheppers die op sociale media geen maat kennen. Wie trots is, plaatst zichzelf te veel in de kijker. Maar trots ligt ook ten grondslag aan emancipatie, en kan een krachtig wapen zijn bij protest. Met trots kan je jezelf beter op waarde schatten. Meer ruimte voor sommige vormen van trots kan de sleutel zijn tot sociale rechtvaardigheid.

En hoe zit het met andere emoties? We weten dat emoties van groot belang zijn voor de democratie, maar waarom worden sommige expressievormen dan al snel als politiek irrelevant opzijgeschoven?

Louise Souvagie gaat in een gesprek met filosofe Martha Claeys. Ze zoeken naar de plek van emoties in een gezonde democratie en het belang van politieke emoties.

Martha Claeys en Louise Souvagie

Martha Claeys (1994) is doctor in de filosofie en doceert ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Als schrijver en spreker onderzoekt ze hoe mensen zich goed tot elkaar kunnen verhouden. Ze laat zien dat een beter begrip van emoties zoals trots, woede en liefde, helderheid kan brengen in ethische vraagstukken. In 2023 kwam haar debuut Trots. De filosofie van een emotie uit bij Boom. Samen met Lotte Spreeuwenberg maakt ze de filosofische podcast Kluwen.

Louise Souvagie is schrijver en moderator. Haar academische achtergrond ligt in beeldende kunsten en culturele studies. In samenwerking met kunstencentrum KAAP maakt ze een podcast genaamd GALLERINAS. In 2022 werd ze geselecteerd als Nieuw Geluid (deBuren). Ze schreef oa voor rekto:verso en nam deel aan het Das Mag Zomerkamp en de Week van de Kunstkritiek in 2023.